Regler vid roulettebordet

Reglerna är ganska enkla i roulette. Så det är rätt lätt att lära sig grunderna och komma igång och börja spela. Mycket blir också uppenbart när man börjar spela. Det svåra är snarare att bli riktigt skicklig och behärska olika moment i spelet. Här ska vi ändå igenom det viktigaste man bör ha koll på.

Grundläggande regler

Ett roulettspel består av både ett hjul och ett spelbord. På spelbordet läggs alla insatser och där markeras alla möjliga utfall som kan ske varje omgång. Varje spelomgång får du placera dina spelmarker på bordet, beroende på hur du vill satsa. Det representerar i sin tur hjulet där varje omgångs utfall avgörs. Hjulet består av 37 fack där varje siffra mellan 0 och 36 är representerat. Vartannat fack är rött och vartannat är svart. Det finns dock ett fack som går emot strömmen och det är den gröna nollan. Den speciella spelvärden, kallad croupiern, sätter igång spelet med att sätta igång hjulet genom att snurra på skivan i mitten av hjulet.

Denne kastar sedan iväg kulan åt det andra hållet. Agerandet gör slumpens betydelse ännu större. I roulette spelar du alltid mot huset och inte mot andra spelare, även om man kan vara flera som spelar samtidigt. Dina valmöjligheter blir då lite mindre. Huset har alltid en liten fördel gentemot spelarna i roulette. Det gör att du alltid kämpar lite i motvind och risken är större att du förlorar pengar. Så här måste det vara för att det ska löna sig för casinona att arrangera roulettspel.

Olika satsningar

Ditt uppdrag som roulettspelare är att gissa var kulan ska hamna varje omgång. Detta är givetvis väldigt svårt och inget du kan styra över, eftersom det är slumpen som avgör. Detta faktum kompenseras genom att de finns olika förbestämda satsningsmöjligheter som gör att du kan täcka upp flera möjliga utfall. Satsningarna brukar delas upp i två olika kategorier. Dels finns de invändiga spelen där du satsar på vilka nummer kulan ska landa på. Det finns olika satsningar inom den här kategorin, där du kan välja hur många nummer du ska täcka upp varje omgång. Dessa är chansartade satsningar, eftersom huset har en fördel. Lyckas du pricka in en sådan satsning, betalar det desto bättre.

De så kallade utvändiga spelen är mer generella i sin natur. Här finns olika satsningar som du har 50/50 chanser att pricka in. Dessa kan vara värda att köra på, för att hålla dig kvar vid spelbordet. Annars är risken stor att du får slut på din bankrulle. Här kan du exempelvis spela på att kulan ska landa på röd respektive svart, att det blir ett jämnt/udda nummer, eller lågt/högt. I dessa satsningar gäller det att inte hamna på nollan, då förlorar man nämligen alltid.

Olika roulettvarianter

Spelreglerna som är beskrivna ovanför kommer från europeiska varianten, vilken är den varianten vi är mest bekanta med i Sverige. Men det finns även andra varianter. Även om uppläggen är i stort sett detsamma finns det några viktiga skillnader. Frankrike, spelets hemland, har givetvis en egen roulettvariant. Där finns några skillnader i layout. Dels är spelbordet helgrönt, vilket kan göra det svårare att hålla koll på vilka nummer som är röda respektive svarta. Tidigare spelade man även med ett betydligt större spelbord. De viktigaste skillnaderna är dock de särskilda regler som kan skona dig om kulan hamnar på nollan. "En prison"innebär att du får halva insatsen tillbaka om ett utvändigt spel hamnat på nollan. Du kan också välja att låta insatsen ligga kvar där under nästa omgång. "La Partage"innebär samma sak, förutom att du inte får låta insatsen ligga kvar. Det finns även en amerikansk variant av roulette. Den stora skillnaden där är att det finns två nollor, varav den ena är betecknad 00. Det innebär att huset har en än större fördel i den versionen.